Thursday, August 24, 2006

Computer lockup solved!

For the past few days I've been experiencing random reboots and freezes on my daily development machine.  I'm pretty busy so I ignored it initially but lately it had started happening much too frequently so I had to do something about it.

I spent a fair bit of time checking sensors and monitoring the temperature on the box thinking it was a heat issue.  It wasn't until I picked up a third hard drive and tried to install it that I realized what was going on.  After installing the drive the computer would not start.  It would shut down as soon as it started.  Power.  Power supply was toast.

So a trip to Best Buy this morning turned up nothing by Dynex junk so a slightly longer trip to CompUSA yielded an Antec TruPower 2.0 500W unit.  Nice if somewhat older unit.  Sleeved cables, modular plugs, and being an Antec very quiet and solid power.  System back up and running perfectly.

BTW, I started to install Windows Server 2003 on my new hard drive (I intend to use it as my primary OS disk) but ran into the issue of Win2003 not supporting SATA disks and requiring you to use a floppy for the drivers.  Are you kidding me?  This was an R2 ISO and it still requires a floppy.  I haven't used a floppy since...  well, I can't remember.  That is ridiculous.  So, I just whacked on an install of Vista 5472!  Yeah, I know.  I'll probably be scrounging for a floppy drive here in a few days.  In any case, the weird thing is that Vista 5472 seems better now.  Hmmm.  Glass is working, window effects are working, almost everything feels better, snappier.  All I changed was the power supply.   Strange...

1 comment:

  1. Nice tips about Computer lockup solved!